KLIK OP DE BANNER EN ZOEK OP HET ARTIKELNUMMER / RECHTSBOVEN

Mode en natuur hebben met elkaar gemeen dat ze beide kunnen bijdragen aan ontspanning en het gevoel van vrijheid.

Mensen zoeken vaak de natuur op tijdens hun vakantie om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en om te genieten van de rust en schoonheid die de natuur te bieden heeft.

Of het nu gaat om wandelen in de bergen, zwemmen in een helder meer, of het verkennen van nationale parken, de natuur biedt een perfecte achtergrond voor vakantiemode, waarbij men zich kan loskoppelen van stress en zich kan opladen met nieuwe energie.

Daarnaast is er een trend waarbij kleding geïnspireerd wordt door natuurlijke elementen, zoals tropische prints of materialen die duurzaam zijn en de natuurlijke wereld respecteren. 

Dit toont aan dat mode en natuur niet alleen fysiek maar ook conceptueel met elkaar verbonden kunnen zijn. Mensen kiezen steeds vaker voor duurzame en milieuvriendelijke opties, wat weerspiegelt hoe de waardering voor de natuur zich uitstrekt tot de keuzes die we maken in onze garderobe. 

Vooral door de kleuren in de natuur. En wat te denken van de natuurlijke en dierenprints op de kleding.

Duurzame mode geïnspireerd door de natuur en wat beter is voor het milieu.

Duurzame kleding herkennen is belangrijk om bewuste keuzes te maken en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Hier zijn vijf tips om duurzame kleding te herkennen:

 1. Goedkoop is eigenlijk altijd te mooi om waar te zijn:

  • Realiseer je dat er een hele keten schuilgaat achter een kledingstuk, van boeren tot ontwerpers en verkopers.
  • Een simpel rekensommetje laat zien dat een paar euro per T-shirt niet realistisch is als alle betrokkenen eerlijk betaald moeten worden.
  • Investeer in duurzame kleding die je vaak zult dragen en waar je lang plezier van hebt.
 2. Materiaal en herkomst:

  • Hoogwaardige, duurzame kleding wordt vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, linnen, wol of zijde.
  • Zoek naar labels of specificaties die de herkomst van het materiaal aangeven, zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) voor biologisch katoen of RWS (Responsible Wool Standard) voor verantwoorde wol.
 3. Stiksels en naden:

  • De kwaliteit van het naaiwerk is een goede indicatie voor hoe lang een kledingstuk meegaat.
  • Controleer of de naden en stiksels gelijkmatig zijn en of er geen rafels of losse draden zijn.
 4. Duurzame knopen en ritsen:

  • Let op waar de knopen en ritsen van gemaakt zijn en hoe goed ze bevestigd zijn.
  • Kijk ook of ze gemaakt zijn van gerecycled materiaal.
 5. Versterkingen op belaste punten:

  • Duurzame kleding is ontworpen om lang mee te gaan.
  • Controleer of slijtagegevoelige plekken, zoals ellebogen en knieën, zijn voorzien van verstevigde naden of extra stoflagen.

Koop minder en koop beter. Investeer in jezelf door bewust te kiezen voor kwaliteitskleding die niet alleen langer meegaat, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. 🌿

Er zijn verschillende keurmerken die je kunt herkennen op duurzame kleding. Hier zijn enkele belangrijke keurmerken en waar ze voor staan:

 1. Bluesign: Dit logo kom je vaak tegen bij outdoorkleding. Bluesign streeft naar duurzame textielproductie door schadelijke stoffen in elke stap van de keten te elimineren. Ze keuren alleen chemicaliën, processen, materialen en producten goed die veilig zijn voor het milieu, werknemers en klanten.

 2. Global Organic Textile Standard (GOTS): Dit keurmerk garandeert dat textielproducten zijn gemaakt van biologische vezels en dat de hele productieketen voldoet aan strenge milieunormen en sociale criteria. Kleding met het GOTS-logo is dus duurzaam en ethisch verantwoord.

 3. Fair Wear Foundation: Dit keurmerk richt zich op eerlijke arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Het zorgt ervoor dat werknemers een eerlijk loon krijgen en onder goede omstandigheden werken. Kledingmerken die bij Fair Wear zijn aangesloten, streven naar transparantie en verbetering van arbeidsomstandigheden.

 4. Fairtrade: Het Fairtrade-keurmerk staat voor eerlijke handel. Kleding met dit logo is gemaakt van katoen dat op een duurzame en eerlijke manier is geteeld. Het bevordert betere leef- en werkomstandigheden voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

 5. OEKO-TEX Standard 100: Dit keurmerk garandeert dat textielproducten geen schadelijke stoffen bevatten. Het richt zich op de gezondheid van consumenten en het milieu. Als je kleding met dit logo koopt, weet je dat het vrij is van schadelijke chemicaliën.

 6. Responsible Wool Standard: Dit keurmerk zorgt ervoor dat wol op een diervriendelijke en duurzame manier wordt geproduceerd. Het houdt rekening met het welzijn van schapen en de impact op het milieu.

Onthoud dat het kiezen van duurzame kleding een positieve impact heeft op het milieu en de arbeidsomstandigheden. Let op deze keurmerken en maak bewuste keuzes! 🌿