PODCAST: Wolken in de lucht spuiten om de aarde te koelen, moeten we dat wel willen?

21-12-2023

Wat als de mensheid de opwarming van de aarde kan remmen door de zon te dimmen? En moet de overheid geld steken in dit soort onderzoek? De Klimaatkwestie gaat op zoek naar het antwoord.

Mensen zijn ingenieus. Geef ons een ingewikkeld vraagstuk en iemand wil het oplossen. Zo ook bij het klimaatprobleem. Want wat als we de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan door het weer te manipuleren? Een vraag waar tot voor kort niemand zijn vingers aan durfde te branden.

En toch doet Herman Russchenberg het, milieuwetenschapper aan de TU Delft. Hij wil wolken in de lucht spuiten om zo de aarde te koelen. "Om met klimaatverandering om te gaan moeten we elk instrument uit de gereedschapskist gebruiken. Dit kan een goed hulpmiddel zijn om de aarde leefbaar te houden."

Zonnestraalgeknutsel

Tegelijkertijd roepen honderden wetenschappers op om géén onderzoek te doen naar 'zonnestraalgeknutsel': het bewerken van de hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt om zo verdere opwarming tegen te gaan. Want wie wil nog fossiele uitstoot terugbrengen, als we ook met techniek de aarde kunnen koelen, vrezen ze.

Hoe komt het dat wetenschappers zoals Russchenberg nu toch kijken of de aarde te koelen is door zwavelballonnen in de stratosfeer, opgespoten wolken, of zelfs spiegels in de ruimte? Dat heeft alles te maken met filantropen, groene geldschieters, rijken die besloten hebben dat klimaatverandering tegengaan hun nieuwe passieproject is. Zij doneren wereldwijd miljarden euro's zodat deze nieuwe technieken onderzocht en ontwikkeld kunnen worden.

Daarmee lijken ook overheden wakker te schrikken. Van Europa tot China en de Verenigde Staten, zij realiseren zich dat het misschien niet zo verstandig is om dit over te laten aan grote geldschieters en bedrijven.