Winterjas

Een warme winterjas kopen, waar let je op?

Niets is zo veranderlijk als het weer, zeker in Nederland! Voor je het weet staat de winter weer voor de deur, of is het tijd voor de jaarlijkse winter(sport)vakantie. Een goede winterjas tegen de kou is dan onmisbaar. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zo'n jas? Koukleumen opgelet! Wij geven je tips om de juiste warme jas te kopen en zo ongestoord te kunnen genieten van het koude winterweer.

1. Materiaal is key

Met stip op nummer één is de keuze voor het materiaal van je winterjas. Herken je dat, dat je een winterjas kocht die op het eerste oog in de winkel perfect leek, maar in 'het echt' toch niet zo warm bleek als je gehoopt had? Grote kans dat dit ligt aan het materiaal waar je jas van is gemaakt. Te beginnen bij de kwaliteit van de buitenste laag van je winterjas.

Wind- en waterdicht

Voor koude en natte winters is het fijn als je winterjas wind- en waterdicht is. En dus niet waterafstotend. Let hierbij op de aangegeven waterkolom van de jas. Jassen met een waterkolom van 5.000 mm worden gezien als waterdicht, maar ga voor een echte goede winterjas voor een waterkolom van minimaal 10.000 mm. Bestand tegen hevige regenval. Vaak zijn ook de naden getapet en de ritsen bestand tegen de regen, sneeuw en wind. Ook niet onbelangrijk bij een bui of kou; een capuchon. Afneembaar, verstopt in de kraag of handig verstelbaar. Keuze genoeg!

Gore-Tex

Ook goed om naar te kijken is het Gore-tex label. Zodra een jas dit label krijgt, betekent dit dat de jas water- en winddicht is, maar ook ademt! Zo blijf je bij wat meer inspanning ook binnenin je jas droog. Niemand zit tenslotte te wachten op een natte rug van het zweet. Naast Gore-tex zijn er nog meer coatings voor jassen, maar Gore-tex is wel de bekendste en zal je dus het vaakst op de labels tegenkomen.

2. Goed gevuld

De ene vulling is de ander niet. Veel warme winterjassen zijn gevuld met dons of een synthetische vulling. Maar ook het ene dons is het ander niet! Volg je het nog?

Dons

Binnen dons zijn veel verschillende soorten en gradaties. Bij eenden- en ganzendons speelt de kwaliteit een grote rol in de hoeveelheid warmte de jas jou geeft. Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe hogere vulkracht en isolatiewaarde van de jas. En je raadt het al; hoe warmer de jas! Nadeel van dons; als het nat wordt isoleert het veel minder goed. Let er daarom dus goed op of je donsjas waterdicht is, zoals hierboven benoemd.

Synthetische vulling

Blijf je deze winter 'gewoon' in Nederland, dan volstaat een warme winterjas met een synthetische vulling ook zeker. Het grote voordeel dat een synthetische vulling met zich meebrengt is de prijs. Deze winterjassen zijn vaak een stuk goedkoper dan donsjassen. De keus is aan jou (en jouw portemonnee)!

3. Technisch of modieus

We begrijpen dat niet iedereen direct op pool expeditie gaat en de meest technische jas nodig heeft. Heb jij bijvoorbeeld een stedentrip naar een koude bestemming op de planning staan en ben je dus meer op zoek naar een modieuze en stijlvolle jas? Overweeg dan een wollen jas.

Warm en duurzaam

Een wollen jas is een fijne warme jas, maar niet geschikt voor extreme kou. Wol wordt niet voor niets al eeuwenlang gebruikt om warme jassen en kleding te maken. En het is een bewuste keuze als je op zoek bent naar een duurzame jas. Puntje van aandacht, kijk wel of de jas van 100% wol is gemaakt en niet maar voor een klein deel.

Ook lange winterjassen passen helemaal in het huidige modebeeld. Denk aan een fijne parka of lang donzen model. Alsof je een warme slaapzak aantrekt, klinkt aantrekkelijk toch!?

Laagjes, laagjes, laagjes

Een warme winterjas is één, maar wat draag je eronder? Onze outdoor-experts adviseren jou dan ook niet alleen een warme winterjas, maar ook de juiste onderlagen om de kou te trotseren. Denk aan een buitenjas en een onderjas. En laten we daar nu de perfecte oplossing voor hebben; de 3-in-1 jas! De naam zegt het al, het is een combinatie van twee jassen die je zowel los van elkaar als gecombineerd kan dragen. Een robuuste water- en winddichte jas aan de buitenkant en een fijn gewatteerd of fleecejack binnenin. Hoe flexibel wil je het hebben!

Om je laagjes helemaal goed op te bouwen begin je met een vochtafwerende basislaag, zoals thermo-ondergoed gemaakt van merinowol. Komt die wol weer om de hoek kijken 😉 Het grote voordeel van laagjes is dat je altijd een laagje uit kunt trekken mocht het je toch te warm worden.

Wandelkleding

Het allerbelangrijkste om iets onvergetelijks te beleven? De juiste kleding. Echt waar. Ben je in een prachtig natuurgebied, maar regent het? Met een stevige regenponcho ga jij gewoon op ontdekkingstocht. En met het juiste thermo-ondergoed kan dat zelfs met -10.

Duurzame wandelmode iets voor jou? 

In de huidige wereld, waar klimaatverandering en milieubehoud centraal staan, is het belangrijker dan ooit om bewuste keuzes te maken in alle aspecten van ons leven. Dit geldt ook voor de kleding die we dragen tijdens onze wandelavonturen.

Wandelen is een activiteit die ons dichter bij de natuur brengt. Het is dan ook passend dat we nadenken over hoe onze kledingkeuzes de natuurlijke omgeving kunnen beïnvloeden. Door te kiezen voor duurzame wandelmode, kunnen we genieten van de natuur terwijl we haar tegelijkertijd beschermen.

In dit eBook zullen we dieper ingaan op wat duurzame mode precies inhoudt, waarom het belangrijk is, en hoe u duurzame keuzes kunt maken als het gaat om uw wandelkleding. We hopen dat u na het lezen van dit boek geïnspireerd zult zijn om uw eigen duurzame wandelgarderobe samen te stellen.

Schoenen

Met goede schoenen kom je ver. Op je sandalen fiets je door Australië, met je slippers sjok je naar de Portugese kust en met je wandelschoenen verken je de Zwitserse Alpen.

Duurzame mode, ook wel bekend als ethische mode, is een benadering van het ontwerpen, produceren en consumeren van kleding die zowel sociaal als ecologisch voordelig is. Het gaat om meer dan alleen maar het kopen van kleding met een 'groen' label. Het gaat om een mentaliteitsverandering die ons aanspoort om na te denken over waar onze kleding vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en de impact ervan op de wereld om ons heen.

In de context van wandelmode betekent duurzaamheid het kiezen voor wandelkleding die is gemaakt met respect voor het milieu en de mensen die ze maken. Dit kan betekenen dat er wordt gekozen voor kledingstukken die zijn gemaakt van gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen, of voor kleding die is geproduceerd door bedrijven die eerlijke lonen betalen en goede werkomstandigheden bieden.

Duurzame mode gaat ook over duurzaamheid op de lange termijn. Het gaat erom kleding te kiezen die lang meegaat en niet na een paar wandelingen moet worden vervangen. Dit betekent dat we moeten investeren in hoogwaardige items en leren hoe we voor onze kleding moeten zorgen zodat deze zo lang mogelijk meegaat.

We hopen dat dit u zal inspireren om na te denken over uw eigen consumptiepatronen en om stappen te nemen naar een meer duurzame manier van leven.

Het Belang van Duurzaamheid in Wandelkleding

Duurzaamheid in wandelkleding is van cruciaal belang om verschillende redenen. Ten eerste heeft de mode-industrie, inclusief de outdoor- en wandelkledingsector, een aanzienlijke impact op het milieu. Van het water- en energieverbruik in de productiefase tot de afvalproductie aan het einde van de levensduur van een kledingstuk, elke stap in het proces heeft gevolgen voor onze planeet.

Door te kiezen voor duurzame wandelkleding, kunnen we helpen deze impact te verminderen. Duurzame kledingstukken zijn vaak gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen, hennep of gerecyclede stoffen. Ze worden ook geproduceerd met methoden die minder water en energie verbruiken en minder afval produceren.

Ten tweede is duurzame wandelkleding vaak van hogere kwaliteit dan niet-duurzame alternatieven. Ze zijn ontworpen om langer mee te gaan, wat betekent dat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Ten derde kan het dragen van duurzame wandelkleding bijdragen aan een positief zelfbeeld en welzijn. Weten dat je kledingkeuzes bijdragen aan een betere wereld kan je een gevoel van voldoening en doelgerichtheid geven.

In dit e-book zullen we deze en andere voordelen van duurzame wandelkleding verder onderzoeken. We zullen ook praktische tips delen over hoe je duurzaamheid kunt integreren in je wandelgarderobe.

Materialen en Technologieën in Duurzame Wandelkleding

Duurzame wandelkleding maakt gebruik van een verscheidenheid aan innovatieve materialen en technologieën om de impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd comfort en prestaties te bieden.

Natuurlijke Materialen

Natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, wol en hennep zijn populair in duurzame wandelkleding. Deze materialen zijn hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en vereisen minder energie om te produceren dan synthetische stoffen.

Gerecyclede Materialen

Gerecyclede materialen spelen ook een belangrijke rol in duurzame wandelkleding. Dit kunnen gerecyclede natuurlijke vezels zijn, maar ook synthetische materialen zoals gerecycled polyester, dat vaak wordt gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

Innovatieve Technologieën

Er zijn ook verschillende innovatieve technologieën die worden gebruikt in duurzame wandelkleding. Dit omvat alles van water- en vuilafstotende coatings die vrij zijn van schadelijke chemicaliën, tot high-tech isolatiematerialen die zijn gemaakt van gerecyclede of natuurlijke vezels.

In dit e-book zullen we deze materialen en technologieën in meer detail verkennen. We zullen ook kijken naar hoe ze worden gebruikt in de praktijk, met voorbeelden van merken en producten die deze duurzame innovaties omarmen.

Hoe te Winkelen voor Duurzame Wandelkleding

Het winkelen voor duurzame wandelkleding kan in het begin overweldigend lijken, maar met een beetje kennis en voorbereiding kan het een eenvoudig en lonend proces zijn.

Doe je onderzoek

Voordat je gaat winkelen, is het belangrijk om je onderzoek te doen. Leer over de verschillende materialen en technologieën die worden gebruikt in duurzame wandelkleding en zoek naar merken die bekend staan om hun duurzaamheidspraktijken.

Lees de labels

Bij het winkelen voor duurzame wandelkleding is het belangrijk om de labels te lezen. Zoek naar informatie over de materialen die worden gebruikt, waar het kledingstuk is gemaakt en of er sprake is van eerlijke arbeidspraktijken.

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Duurzame mode gaat niet alleen over het milieu, maar ook over het maken van kleding die lang meegaat. Kies voor hoogwaardige items die zijn ontworpen om vele seizoenen mee te gaan.

Ondersteun ethische merken

Steun merken die zich inzetten voor duurzaamheid en ethische praktijken. Dit kan betekenen dat je iets meer betaalt, maar het is een investering in een betere toekomst.

Onderhoud van je Duurzame Wandelkleding

Het kiezen van duurzame wandelkleding is slechts de eerste stap. Het onderhouden van je kleding om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan, is een even belangrijk aspect van duurzaamheid.

Wassen

Wanneer je je wandelkleding wast, doe dit dan met zorg. Gebruik koud water en een zachte cyclus om de vezels van je kleding te beschermen. Overweeg het gebruik van een milieuvriendelijk wasmiddel dat biologisch afbreekbaar is en geen schadelijke chemicaliën bevat.

Drogen

Laat je kleding aan de lucht drogen in plaats van een droger te gebruiken. Dit bespaart energie en helpt je kleding langer mee te gaan door de vezels niet bloot te stellen aan de hoge hitte van een droger.

Reparaties

Als je kleding scheurt of slijt, repareer het dan in plaats van het weg te gooien. Veel outdoor merken bieden reparatiediensten aan, of je kunt leren om eenvoudige reparaties zelf te doen.

Recyclen

Als je kleding uiteindelijk het einde van zijn levensduur bereikt, recycle het dan indien mogelijk. Sommige merken hebben terugnameprogramma's waarbij ze oude kleding innemen om te recyclen tot nieuwe producten.

Conclusie

Duurzaamheid is meer dan een trend, het is een noodzaak in de wereld van vandaag. 

In dit eBook hebben we de vele aspecten van duurzame wandelmode verkend, van de materialen en technologieën die worden gebruikt in de productie, tot de merken die voorop lopen in de beweging en hoe je als consument bewuste keuzes kunt maken.

We hebben ook het belang van goed onderhoud van je wandelkleding benadrukt om hun levensduur te verlengen en hun impact op het milieu te minimaliseren. Het is onze hoop dat deze gids je zal inspireren en informeren om duurzame keuzes te maken in je wandelavonturen.

Onthoud dat elke kleine stap telt. Zelfs de kleinste veranderingen in onze koopgewoonten kunnen een groot verschil maken voor onze planeet. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar nieuwe wandelkleding, denk dan aan duurzaamheid. Niet alleen zal de planeet je dankbaar zijn, maar je zult ook investeren in kledingstukken die zijn gebouwd om lang mee te gaan.

Vogels kunnen een positief effect hebben op de gemoedsrust in je tuin. Het observeren van vogels en het luisteren naar hun gezang kan rustgevend en ontspannend zijn. Bovendien kan het aanmoedigen van vogels om je tuin te bezoeken door het creëren van een vogelvriendelijke omgeving, zoals het aanleggen van een grasveldje, het gebruik van boomschors...

Wat heeft een Natuurhuisje te bieden? Stel je eens voor: wakker worden door het gezang van vele vogels, ontbijten op jouw eigen terras met uitzicht over akkers en bossen en daarna de schoenen aan voor een flinke wandel- of fietstocht langs het nabijgelegen meer. Dát is vakantie vieren in een natuurhuisje!