BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

[BUITEN]WERKEN IS GEZOND

31-07-2023

Mensen met een betaalde baan hebben een betere gezondheid dan mensen die niet werken. Dit heeft deels te maken met selectie: juist gezonde mensen werken het vaakst. Werken zorgt er daarnaast ook voor dat je gezond blijft. Zo zegt ruim 80 procent van de werkenden zijn eigen gezondheid goed of uitstekend te vinden. 

Werken houdt je veelal in beweging en dus kun je op basis van dit gegeven concluderen dat werken vaak gezond is. Ook zorgt werken er in veel gevallen voor dat je in contact komt met andere mensen.

Er zijn veel voordelen van werken. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die worden genoemd door experts:

  1. Betrokkenheid: Door te werken, draag je bij aan de maatschappij en voel je je meer betrokken.
  2. Loon: Werken zorgt voor een inkomen waarmee je het leven kunt leiden dat je wilt en misschien zelfs wat kunt sparen.
  3. Sociaal contact: Door te werken kom je in contact met andere mensen, leer je nieuwe mensen kennen en maak je deel uit van een groep.
  4. Status: Werken kan zorgen voor waardering en een gevoel van status.
  5. Structuur: Werk structureert de dag en kan verveling voorkomen.
  6. Persoonlijke ontwikkeling: Door te werken kun je je persoonlijk ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren1.
  7. Gezondheid: Werken kan bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid.

Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van werken. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de één een voordeel is, voor de ander misschien niet zo belangrijk is. Hoe is dat voor jou?

Voordelen van buiten werken

Verandering van omgeving en omgeving kan een verfrissende onderbreking zijn van je kantoor of gebouw thuis. Als je een paar dagen per week bij mooi weer buiten werkt, kun je belangrijke veranderingen in je stemming en gezondheid ervaren. Veel voorkomende voordelen van buiten werken zijn onder meer:

Verbetert je geheugen

Als je lichaam zowel energie krijgt als ontspant van het zonlicht en de frisse lucht, kunnen je cognitieve vermogens er ook op vooruit gaan. Tijd doorbrengen met de natuur kan je geheugenfuncties verbeteren, vooral je kortetermijngeheugen. Heb je een presentatie voor de boeg en wil je belangrijke feiten of gesprekspunten onthouden, breng dan tijd buiten door met het bestuderen ervan om de kans te vergroten dat je essentiële informatie onthoudt.

Houdt je gezond

Tijd doorbrengen in de buitenlucht kan verschillende voordelen bieden voor zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid. De zon kan vitamine D in je lichaam aanmaken, wat een grote verscheidenheid aan ziekten en aandoeningen kan helpen afweren. Dit kan voorkomen dat je ziek wordt. Je bureaustoel verlaten en buiten werken of pauzes nemen kan ook je rug een pauze geven en de lichaamspijnen verminderen die je krijgt van de hele dag achter een bureau zitten.

Verlicht het stressniveau

Een ander voordeel van frisse lucht en veel zuurstof in de buitenlucht is dat het je stressniveau vermindert. Het inademen van frisse lucht kan typisch cortisol en andere stress-veroorzakende hormonen verminderen, wat kan resulteren in een positievere en minder overweldigde houding. Als je je gestrest of ontmoedigd voelt door het werk en geen tijd hebt om naar buiten te gaan, overweeg dan het raam open te zetten om de frisse lucht binnen te laten. Je kunt ook je pauzes of vroege ochtenden buiten doorbrengen met mediteren of yoga houdingen uitvoeren.

Geef je ogen en hersenen rust

Je kunt je productiviteit en concentratie doorgaans verhogen als je regelmatig een pauze neemt van het staren naar een computerscherm en een paar seconden naar andere voorwerpen om je heen kijkt. Als je buiten werkt, kun je op een afstand naar verschillende voorwerpen in de natuur kijken om je oogspieren te ontspannen. Dit geeft je hersenen ook een pauze van het nauwkeurig concentreren op je werk. De natuur heeft veel visueel aantrekkelijke voorwerpen, wat je aanmoedigt om meer pauzes te nemen om rond te kijken, wat helpt om je hersenen en ogen te laten rusten.

Verbetert je energieniveau

De frisse buitenlucht kan de brandstof in je cellen verbranden om energie te scheppen, waardoor je je gedurende de dag meer geconcentreerd en productief voelt. Naar buiten gaan kan je zuurstofopname verhogen en je een pauze geven van de kunstmatige lucht die je binnenshuis vindt. Als je je energieniveau eenmaal verbeterd hebt, kun je met een helderder geest en extra energie aan uitdagende opdrachten werken.

Verhoogt je geluk en humeur

Tijd buiten doorbrengen in de zon en frisse lucht kan je stemming beïnvloeden. Verschillende vormen van natuur kunnen doorgaans ook angstniveaus verminderen. Op dagen dat je je negatief of overweldigd voelt, kan een wandeling of buiten zitten werken je een gelukkiger gevoel geven. 

Heb jij de mogelijkheid om buiten te werken?