PODCAST: We zijn van ver gekomen

19-02-2024

'In 2017 toen ik de Tweede Kamer inkwam, was Nederland in alle lijstjes het vieste jongetje van de klas.' Demissionair minister Rob Jetten (klimaat) blikt in de Trouw-podcast 'De Klimaatkwestie' terug op zijn tijd als bewindspersoon. Niet geheel ontevreden.

Wat Rob Jetten als eerste deed toen hij gevraagd werd om minister te worden? "Ik hoefde er in ieder geval niet lang over na te denken toen Sigrid Kaag mij vroeg. Dit was het moment. Er lag een groen regeerakkoord. En hoe vet is het als een jonger iemand de allereerste minister voor klimaat en energie wordt in Nederland? Het is toch vooral de jongere generatie die de afgelopen jaren de straat is opgegaan om het klimaat op de agenda te krijgen."

Jetten ging meteen bij een aantal oud-ministers langs voor raad, met als voornaamste vraag: hoe zorg je ervoor dat je vanaf dag één ook echt impact kan maken? "Wouter Koolmees gaf me eigenlijk het beste advies. Hij zei: 'Je moet gewoon elke dag keuzes maken'. Dat klinkt als een open deur, maar ik heb inmiddels ook ervaren dat het makkelijk is om dingen voor je uit te schuiven. Nog een keer een onderzoek vragen, nog een keer alles wikken en wegen. Dus ik ben hier vanaf dag één binnengekomen met de boodschap: 'We gaan knopen doorhakken'."

Luister hier naar het hele gesprek, waarin minister Jetten ook advies geeft aan zijn opvolger.