BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

WANDELEN IN DE NATUUR BIJ DEPRESSIEVE GEVOELENS HELPT.

28-02-2023

Verminderen psychische klachten als je wandelt? Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat wandelen depressieve gevoelens kan verminderen. Als je gaat lopen, activeer je namelijk delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress,depressiviteit en je niet lekker voelen. 

Hoe lang wandelen bij depressie? Wekelijks 150 minuten (bijv. 3 tot 5 keer 30 tot 45 minuten) wandelen verbetert het mentale welzijn en vermindert het risico op depressie. Het type sport en de intensiteit doen er niet toe. Het effect van wandelen op de mentale veerkracht is vergelijkbaar met het effect van lopen, zwemmen of fietsen. 

Welke sport helpt tegen depressie? Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen. Ook sporten in groepsverband is een mooi alternatief, omdat het groepsverband stimuleert om regelmatig in beweging te blijven en 'onder de mensen te komen'. 

Waarom bewegen bij depressie? Onmiddellijk na een sessie lichaamsbeweging kan de depressieve stemming al minder zijn in vergelijking met rust. Lichaamsbeweging kan een milde tot matige depressie even effectief verlichten als antidepressiva of cognitieve gedragstherapie (CGT). 

Hoeveel bewegen bij depressie? Bewegen helpt dus depressieve klachten voorkomen en te verminderen als ze eenmaal aanwezig zijn. Maar omdat depressieve klachten vaak samen met chronische fysieke aandoeningen voorkomen, zorgt bewegen ook voor beperking van de ziektelast en progressie van deze aandoeningen. 

Wat verergert depressie?Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. 

Welke stof mis je als je depressief bent? 
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Door te wandelen in de natuur bouw je deze stoffen weer op.

Wat is de beste natuurlijke antidepressiva?Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie. Ze spelen een grote rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine.

Hoe uit zich een depressie? Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan. 

Welke vitamine te kort depressie? Vitamine D en de hersenen
Die stof heeft invloed op op ons humeur. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen wordt verlaagd. Een serotoninetekort kan zelfs leiden tot depressie. Uit meerdere onderzoeken blijkt het verband tussen een tekort een vitamine D en het humeur. Dus veel buiten zijn is goed voor de aanmaak van vitamine D.

Is veel slapen goed bij een depressie? 
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen. Wandelen in de natuur is goed.

Wil je erover praten met een gespecialiseerde ggz-wandelcoach tijdens een boswandeling?

Neem dan contact op voor het maken van een afspraak met de Wandelogie Praktijk Dorst. 

Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, Belgiƫ en Duitsland