BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

WAAROM HET HEBBEN VAN EEN HOND ZO GEZOND VOOR JE IS.

20-06-2023

Ik was vandaag met Pol bij de dierenarts voor zijn gezondheid en besefte dat hij er elke dag is voor mijn gezondheid. Naast een trouwe vriend, is een hond ook heel goed voor je gezondheid. Een hond in huis nemen, betekent een flinke verantwoordelijkheid. De hond moet immers goed verzorgd worden en meerdere keren per dag uitgelaten worden. Maar je krijgt er wel wat voor terug. Een hond is een trouwe vriend op wie je altijd kunt rekenen én heeft een hoop gezondheidsvoordelen.

Animal Assisted Therapy (AAT)

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met hartproblemen sneller herstellen na bijvoorbeeld een hartaanval door de aanwezigheid van een hond. De bloeddruk van deze patiënten gaat omlaag, stress verdwijnt grotendeels en ook rapporteren hartpatiënten minder gevoelens van angst en depressie, als ze tijdens hun revalidatieperiode regelmatig een hond kunnen aaien. Behalve dit duidelijke positieve effect op de fysieke gezondheid van patiënten, hebben honden ook een positief effect op de geestelijke gezondheid. Honden verbeteren het psychische en emotionele welzijn van patiënten die lijden aan psychische stoornissen zoals posttraumatische stress (PTSS). Zo worden er met veel succes hulphonden ingezet bij veteranen die last hebben van PTSS. Ook bij autistische kinderen kan een hond in huis een wereld van verschil maken. Dit zijn voorbeelden van ATT, Animal Assited Therapy, waarbij met de inzet van speciale therapiedieren hulp wordt aangeboden aan patiënten, die hierdoor sneller herstellen en zich ook sneller beter gaan voelen.

Gezondheid

Ook voor gezonde mensen heeft het hebben van een hond grote voordelen. Omdat een hondeneigenaar meerdere malen per dag met de hond wandelt, wordt de kans op overgewicht verminderd. Zowel bij mens als hond. Sommige hondeneigenaren gaan nog een stapje verder en kiezen ervoor om tijdens het uitlaten van de hond gelijk aan hun conditie te werken door bijvoorbeeld samen te gaan hardlopen.

Ook als hondeneigenaren hun hond alleen wandelend uitlaten, voldoen zij vaak ruimschoots aan de normen voor voldoende beweging. Daarnaast is gebleken dat het hebben van een hond de kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte verkleint. Eigenaren van honden zijn ook nog eens minder vatbaar voor stress, angst en depressie. 

De gezondheidswinst voor de hondeneigenaar is dus groot en weegt zeker op tegen hondenharen in huis en dat je soms in de stromende regen toch naar buiten moet om te wandelen.