PODCAST: Verspilling in de cosmetica-industrie: hoe duizenden lipsticks en dagcrèmes op de vuilnisbelt belanden

19-12-2023

Er wordt veel te veel cosmetica geproduceerd en dus vervolgens ook ongebruikt vernietigd. De vernietiging van onverkochte producten staat op de kaart. Na schandalen bij kledingmerk Burberry en internetgigant Amazon, waarbij miljoenen euro's aan onverkochte spullen op de vuilnisbelt belandden, onderhandelen EU-lidstaten nu over strengere regels.

Maar één sector blijft voorlopig buiten beeld: de cosmetica-industrie. Ondernemer Sinem Tuncer vroeg zich af wat er gebeurt met parfums, shampoos en aftershaves die niet verkocht worden. Tijdens een etentje met vriendinnen die in die industrie werken, besloot ze het te vragen.

"Zij zeiden al snel zonder blikken of blozen: dat vernietigen we", zegt Tuncer. "En ze zeiden: ik kan niet alles vertellen. Ik krijg tienduizend euro boete per dag als ik met deze informatie naar buiten ga."

Cosmeticawereld heel gesloten

Hoe groot de schaal van die vernietiging is in de gesloten cosmeticawereld, blijkt moeilijk te achterhalen. Tuncer besloot een bedrijf op te richten om verspilling in de cosmetica-industrie tegen te gaan. "Ontkenning is het grootste probleem op dit moment", zegt ze.

Schattingen lopen uiteen dat 10 procent tot wel 40 procent van de jaarlijkse productie van aftershave, dagcrème en parfum op de vuilnisbelt belandt. Oud-medewerkers van cosmeticabedrijven die Tuncer benaderde, vertelden haar dat het eerder om 80 procent zou gaan.

Miljarden producten verbrand

De verspilling van deze verzorgingsproducten is groot. Ieder jaar worden 120 miljard cosmeticaverpakkingen gemaakt, schatte het Britse recyclebedrijf TerraCycle in 2019. Zelfs al gaat het om 'slechts' 10 procent, dan gaat het nog altijd om miljarden producten die jaarlijks ongebruikt in de verbrandingsoven belanden.

In de nieuwste aflevering van de Klimaatkwestie vertelt Tuncer over een complex systeem van verspilling en overproductie, het probleem van exclusieve merken, en vooral over hoe elke speler in deze wereld dit systeem in stand lijkt te houden.