BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

HOOGGEVOELIGHEID

30-08-2023

De natuur kan een positief effect hebben op mensen met hoge gevoeligheid. Volgens onderzoeken kan de natuur helpen om stress en angst te verminderen, wat veel voorkomende problemen zijn voor mensen met hoge gevoeligheid. De natuur kan ook helpen om mensen met hoge gevoeligheid meer ontspannen en kalm te laten voelen. Het kan hen helpen zich meer verbonden te voelen met de wereld om hen heen en hen helpen zich meer gegrond te voelen. In de natuur zijn kan ook helpen om mensen met hoge gevoeligheid meer creatief en ge├»nspireerd te laten voelen. Het kan hen helpen meer in contact te komen met hun emoties en hen helpen hun gevoelens te verwerken. Dus tijd doorbrengen in de natuur kan een geweldige manier zijn voor mensen met hoge gevoeligheid om voor zichzelf te zorgen. 

WAT IS HOOGGEVOELIGHEID

Hooggevoeligheid, ook wel bekend als hoogsensitiviteit of HSP (Highly Sensitive Person), is een eigenschap waarbij iemand meer prikkels binnenkrijgt en deze dieper verwerkt dan gemiddeld. Dit komt doordat het centrale zenuwstelsel gevoeliger is. Hooggevoeligheid komt voor bij 15 tot 20% van de bevolking en is genetisch bepaald.

Hooggevoelige mensen nemen meer waar, zoals details, sfeer en emoties. Ze zijn ook empathischer en kunnen zich gemakkelijk inleven in anderen. Hooggevoeligheid is geen aandoening, ziekte of stoornis, maar een eigenschap waar je mee kunt leren omgaan. Het is wetenschappelijk aangetoond en wordt steeds breder onderzocht.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HOOGGEVOELIGHEID

Dit kan leiden tot een aantal voordelen, zoals:

 • Empathie: Hooggevoelige mensen zijn vaak empathischer en kunnen zich gemakkelijk inleven in anderen.
 • Waarneming: Hooggevoelige mensen nemen meer waar, zoals details, sfeer en emoties.
 • Creativiteit: Hooggevoelige mensen kunnen intens genieten van muziek en kunst en kunnen hierdoor vaak creatiever zijn.
 • Sociale processen: Hooggevoelige mensen doorzien sociale processen, bijvoorbeeld op de werkvloer, en zijn alert op gevaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat hooggevoeligheid geen aandoening, ziekte of stoornis is, maar een eigenschap waar je mee kunt leren omgaan. Het is wetenschappelijk aangetoond en wordt steeds breder onderzocht1. Door te leren omgaan met hooggevoeligheid, kun je de voordelen ervan inzetten voor jouw persoonlijke geluk en succes.

ZIJN ER NADELEN AAN HOOGGEVOELIGHEID

Ja, er zijn enkele nadelen aan het hebben van een hoge gevoeligheid. Hooggevoelige mensen zijn vaak kwetsbaarder en gevoeliger voor drukte, harde geluiden, fel licht, geuren en smaken1. Ze krijgen veel prikkels binnen en hebben meer tijd nodig om deze te verwerken. Dit kan leiden tot overprikkeling en stressgerelateerde klachten. Hooggevoelige mensen zijn ook beïnvloedbaar en kunnen pijnklachten van anderen overnemen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en uitputting. Het is belangrijk voor hooggevoelige mensen om te leren omgaan met hun gevoeligheid en hun grenzen te herkennen en bewaken. Dit kan helpen om de nadelen van hooggevoeligheid te verminderen.

KAN HOOGGEVOELIGHEID LEIDEN TOT ANGST EN DEPRESSIE

Hoewel er geen direct verband bestaat tussen hooggevoeligheid en het hebben van angstgevoelens, kunnen stressvolle situaties of teveel prikkels gedurende een lange periode hooggevoelige mensen meer vatbaar maken voor gevoelens van angst en andere psychische problemen, zoals burn-out klachten, chronische vermoeidheid, depressie, stemmingswisselingen of verslavingsproblematiek. Het is belangrijk voor hooggevoelige mensen om te leren omgaan met hun gevoeligheid en hun grenzen te herkennen en bewaken. Dit kan helpen om de nadelen van hooggevoeligheid te verminderen.

WAT ZIJN SYMPTOMEN VAN OVERPRIKKELING

Overprikkeling kan leiden tot verschillende symptomen, zowel lichamelijk als geestelijk. Enkele veelvoorkomende symptomen van overprikkeling zijn:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Stress
 • Verminderde concentratie
 • Slaapproblemen
 • Onrust
 • Overlopen van emoties

In sommige gevallen kan overprikkeling leiden tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval. Het is belangrijk om overprikkeling snel te herkennen en er meteen iets aan te kunnen doen. Als overprikkeling langere tijd aanhoudt kan het nog grotere gevolgen hebben, zoals burn-out, hart- en vaatklachten, slaapproblemen, auto-immuunproblemen en stofwisselingsproblemen.

HOE KAN IK OVERPRIKKELING VOORKOMEN

Er zijn verschillende manieren om overprikkeling te voorkomen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Accepteer je gevoeligheid: De eerste stap om overprikkeling te voorkomen is het accepteren dat je hoogsensitief bent.
 2. Neem rust: Neem regelmatig rust om je batterijen op te laden.
 3. Vermijd stressvolle situaties: Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.
 4. Doe ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en overprikkeling te voorkomen.
 5. Leer je grenzen kennen: Leer je grenzen kennen en bewaak ze. Dit kan helpen om overprikkeling te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Vooral wandelen in de natuur is heel goed en geeft rust.

BOEKEN OVER OVERGEVOELIGHEID

Er zijn veel boeken geschreven over hooggevoeligheid die je kunnen helpen om meer te leren over dit onderwerp. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • "Leven met hooggevoeligheid" van Susan Marletta-Hart is een klassieker en een bestseller die uitlegt wat hoogsensitiviteit precies is en hoe jijzelf en je omgeving ermee om kunnen gaan.
 • "Hoogsensitiviteit als kracht" van Caroline Bont leert je hoe je hoogsensitiviteit niet langer als last hoeft te ervaren, maar juist als een kwaliteit die een extra dimensie aan je leven kan toevoegen.
 • "Puur hooggevoelig" van Jolijn Hendriks is een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen dat eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips geeft om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen.

Ik hoop dat deze aanbevelingen je helpen bij het kiezen van een boek over hooggevoeligheid. Als je nog meer suggesties wilt, kun je altijd verder zoeken bij bol.com of in de bibliotheek.