HOE VOORKOM JE EEN DEPRESSIE VAN HET DAGELIJKS NIEUWS 

04-11-2023

Soms is het moeilijk om niet moedeloos te worden van het nieuws. Om die reden kiezen sommige mensen ervoor zich helemaal af te sluiten voor het nieuws. Hoe voorkom je een depressie terwijl je toch op de hoogte blijft? 

Nu even niet.' Veel mensen hebben soms even geen zin in de niet-aflatende stroom ellende die het nieuws vaak is. In de afgelopen maanden werden we overspoeld met berichten over oorlogen, aanslagen, aardbevingen, modderstromen, bosbranden en humanitaire crises. En met beelden van gebombardeerde ziekenhuizen, huilende kinderen en geïmproviseerde tentenkampen. Het lijkt wel alsof de hele wereld in brand staat, je zou er depressief van worden.

Zo'n 10 procent van de nieuwsmijders kiest er heel bewust voor om te stoppen met nieuws omdat ze er te emotioneel van worden. Die haken af omdat het nieuws te ellendig is. Mensen die zeggen dat ze hun leven wilden veranderen en niet meer die constante stroom van negativiteit over zich heen willen laten komen. 

Persoonlijk heb ik ook steeds vaker de neiging om de krant alleen te selekteren op nieuws wat mij boeit en de tv uit te laten. 

Ik denk dat dit niet verkeerd is om aangrijpend nieuws te doseren. Je merkt dat zelf heel goed waar je incasseringsgrens ligt. Daar moet je vooral naar luisteren en handelen. Anders gaat het mis en loop je de kans depressief te worden.

Het helpt mij ook om vaker een boswandeling te maken en mijn hoofd leeg te lopen als het ware.

Zes tips voor mensen die af en toe moedeloos worden van het nieuws.

1) Zet de pushberichten van nieuwsapps uit en kies zelf wanneer je het nieuws checkt

2) Limiteer de nieuwsmomenten tot bijvoorbeeld twee keer per dag

3) Probeer niet te doomscrollen – eeuwig blijven scrollen op zoek naar meer ellende – of je te laten opslokken door het nieuws

4) Zoek zelf actief op betrouwbare sites naar informatie over onderwerpen die je interesseren

5) Skip de headines en lees langere diepgravende stukken waarmee je direct breed geïnformeerd bent

6) Wees niet te bang om iets te missen, echt belangrijk nieuws hoor je snel genoeg van anderen

Hoe ga jij om met de veelheid aan slecht nieuws? 

Geef je reactie hieronder op de facebook pagina of kom eens een boswandeling maken je bent van harte welkom.