HOE KAN JE VERVUILENDE BEDRIJVEN VAN BINNENUIT AANPAKKEN.

12-12-2023

Beluister hier de podcast. Olie- en gasbedrijven zijn verantwoordelijk voor ruim 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. In de nieuwe aflevering van de Klimaatkwestie gaan podcastmakers Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie heeft de macht om dit te veranderen?

Om verandering af te dwingen bij fossiele bedrijven gaan mensen de straten op, of ze dwingen het af bij de rechter. Maar er is ook een club die het anders aanpakt. Follow This zet van binnenuit druk op fossiele bedrijven zoals BP, Shell en TotalEnergies. Door aandelen te kopen en zo mede-eigenaar van zo'n bedrijf te worden.

Onder leiding van Mark van Baal, oprichter van Follow This, hebben die nu ruim negenduizend 'activistische' aandeelhouders één doel. Fossiele bedrijven moeten goede plannen maken om hun uitstoot drastisch te verminderen. En ze er ook aan houden, natuurlijk.

Daarvoor trekt Van Baal in het voorjaar langs alle jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen van deze bedrijven, zoals naar de vergadering van oliegigant BP in Londen. Ook gaat hij regelmatig met CEO's en grote aandeelhouders om de tafel.

Maar wat komt er nou écht terecht van al die 'vermoeiende' gesprekken? Kortom, wie heeft de macht om de grote vervuilers te veranderen? Antwoord op die vragen in de nieuwste aflevering van de Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw.

De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet.