PODCAST HET KLIMAAT VERANDERT HOE  VERANDEREN WIJ MEE?

13-12-2023

Klimaatverandering voelt na deze extreme zomer dichterbij dan ooit. In dit nieuwe seizoen van de Klimaatkwestie kijken we hoe we door al deze veranderingen geen doemdenkers worden, zodat we mee kunnen veranderen met klimaatverandering.

In het kielzog van meerdere hitterecords, overstromingen en bosbranden deze zomer, wil de moed nog weleens in de schoenen zakken. Bij ons, podcastmakers Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff, in ieder geval wel. Toen wij hoorden dat een van de voorzitters van het VN-klimaatpanel IPCC een hoopvol verhaal wilde vertellen, wisten wij: die willen we spreken.

Onderzoeker Bart van den Hurk is erg duidelijk. Het klimaat is al veranderd, zegt hij, maar het gaat nog decennia duren voordat we iets merken van de afspraken die overheden nu met elkaar maken. Daar moeten en kunnen we iets aan doen, zegt hij.

Hoe hij dat wil doen? Van den Hurk wil mensen moed geven. Van de beleidsmaker in een ministeriepand tot de buurvrouw op de hoek, iedereen heeft moed nodig om de stappen te zetten die nodig zijn om de maatschappij weerbaar te maken tegen klimaatverandering. En of we nou willen of niet, door klimaatverandering verandert ook de maatschappij.

Sterker nog, zonder dat we het doorhadden, is de maatschappij al in een compleet nieuw tijdperk beland. Een tijd waar langzamerhand iedereen wél doorheeft dat klimaatverandering een groot probleem is, maar we nu vooral worstelen met de vraag wat we moeten doen, ziet van den Hurk. Hij wil met het IPCC duidelijke antwoorden geven op juist díe vragen.

Misschien wel het belangrijkste advies van Van den Hurk? Hoewel klimaatverandering ons allen het gevoel kan geven dat we te klein zijn om echt iets bij te dragen aan die verandering, is hij kraakhelder: "Sociale verandering heeft ook jou nodig. Maak jezelf niet klein."