BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

GELUKSSTOFJES OVERSPOELEN ONS LICHAAM

26-02-2023

Eigenlijk is iedereen - op zijn minst een beetje - architect van zijn eigen geluk: of het nu tijdens een ontspannende wandeling in het prachtige Alpbachtal is, tijdens een stevige wandeling of een fietstocht langs de Lech of tijdens een uitdagende bergtocht op de Großglockner - beweging in de natuur maakt geluksboodschappers zoals serotonine en dopamine vrij. 

Wie alleen of in groepsverband angsten overwint, zorgeloze avonturen beleeft, uitdagingen aangaat en ze met succes aangaat, voelt zich geïnspireerd en gelukkig.

Langdurige geluksgevoel

Dit topgeluk of "moed-voelt-goed" geluk heeft vaak een langdurig effect. De Deense onderzoeker Meik Wiking ontdekte dat goede herinneringen positieve gevoelens opwekken. Hoe meer zintuigen worden aangesproken op het moment zelf, hoe levendiger het oproepen van de herinnering later zal zijn. Zijn advies: neem bijzondere indrukken aandachtig in je op. Dan voelt men zich - als men zich de situatie weer voor de geest haalt - zelfs lang daarna beter. Daarom is het belangrijk om mooie belevenissen en ervaringen te erkennen en te vieren. Want herinneringen zijn de lijm die ons vormt en bijeenhoudt, benadrukt de wetenschapper in zijn studie.

Helder hoofd, goed humeur

Of het nu door de kracht van herinneringen of gelukshormonen komt - beweging in de frisse lucht is een fontein van gezondheid voor lichaam en geest en maakt je gewoon "gelukkig". Wandelaars die al enkele uren of zelfs dagen door sappige weiden en dichte bossen, door brede valleien en over lieflijke alpenweiden op hoge of minder hoge bergen hebben gelopen, merken dat ze met elke meter hoogte, elke kilometer, meer afstand van het leven van alledag krijgen.

Wil je over jouw geluksgevoel praten met een wandelcoach tijdens een boswandeling? 

Neem dan eens contact op en maak een afspraak met de Wandelogie Praktijk Dorst. 

Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, België en Duitsland