BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

WAAROM WORD JE GELUKKIG VAN DE NATUUR?

26-02-2023

We zijn steeds vaker in de natuur te vinden. We gaan er bijvoorbeeld wandelen (vergeet je stappenteller niet), fietsen of hardlopen. Het is heerlijk om even buiten je eigen omgeving te zijn. In een bos, het strand of een natuurgebied. 

En hier zitten natuurlijk wel regels aan. Maar waarom willen we dit eigenlijk? Waarom worden wij gelukkig van de natuur? Wij laten je zien wat natuur en gezondheid voor effect op elkaar hebben.

Natuur en gezondheid, welke rol speelt dit?

Sinds dat de mensheid bestaat zijn wij in de natuur te vinden. Eerst leefden we er volledig, nu is het meer een uitje geworden. We weten dat het goed voor onze gezondheid is en dat we er blij van worden, maar hoe kan dat eigenlijk?

Gelukkiger gevoel door de natuur

Het is wetenschappelijk bewezen dat wij ons gelukkiger voelen als we in de natuur zijn. Dit komt door een aantal factoren. Allereerst, als je naar buiten en de natuur in gaat, profiteer je van het daglicht. Daglicht heeft een positief effect op je productiviteit en tevredenheid, je gezondheid en het gehalte stresshormoon in je bloed. Mensen die minder daglicht binnen krijgen, hebben een hoger gehalte stresshormonen in hun lichaam. Bij daglicht krijg je vitamine D binnen, dat houdt onze weerstand op pijl en ondersteunt bij calciumopname. Én je gaat je door daglicht beter concentreren. Al genoeg redenen om naar buiten te gaan.

Daarbij is het zo, dat als je in de natuur bent, dat je frisse lucht binnenkrijgt. In combinatie met het groen om je heen, heeft dit een positief effect op je hersenen. De kleur groen is namelijk een kleur die hier invloed op heeft. Het staat voor rust en ontspanning en het verlicht nervositeit.

Als je in de natuur bent, verlaagt dit het cortisol niveau. Dat hormoon heeft dus een kalmerend effect op ons mensen en zorgt ervoor dat je minder spanningen ervaart. Door in de natuur te zijn ervaar je dus minder stress. Als je ook nog eens beweegt in de natuur, komt daar het stofje endorfine vrij. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt.

Wat zijn de voordelen van in de natuur zijn?

We zeten nu waarom we gelukkig worden van de natuur, maar wat zijn eigenlijk de voordelen op onze gezondheid van in de natuur zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Door in de natuur te zijn neemt de stress af, wat een positief effect heeft op je hart en vaten.
  • Je krijgt er meer energie van.
  • Je gaat er beter van slapen. Doordat je hoofd ziet dat het dag is, maakt het in de avond melatonine aan (slaaphormoon). Hierdoor word je in de avond moe en slaap je beter.
  • Vermindert je kansen op ontstekingen. De lucht in het bos is frisser en schoner dan in een stad. In een aantal bossen is het stofje D-limoneen gevonden, dat ervoor zorgt dat de kans op longontsteking kleiner wordt.
  • Het geeft je nieuwe inspiratie. Doordat je de ruimte krijgt om na te denken, krijgen je hersenen de ruimte om nieuwe dingen te verzinnen. Tegelijkertijd stimuleer je hiermee je creativiteit. Een win-win situatie.
  • De natuur zorgt voor rust. Waardoor jij je ook meer ontspannen voelt. Heerlijk toch?

Wil je over jouw geluksgevoel praten met een wandelcoach tijdens een boswandeling? 

Neem dan eens contact op en maak een afspraak met de Wandelogie Praktijk Dorst.

Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, België en Duitsland