BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

BEN JIJ EEN RUSTZOEKER IN DE NATUUR?

12-03-2023

Rustzoeker motieven 

De rustzoeker komt uiteraard vooral voor de rust in een natuurgebied. Ze kunnen daar mooi de drukte vermijden en het hoofd even leeg maken en in alle stilte genieten van de natuur en het landschap. Lekker een tochtje wandelen of fietsen doen ze graag. Voorzieningen zijn niet noodzakelijk, hoewel soms best prettig natuurlijk. Maar het belangrijkste is dat er goed gefietst en gewandeld kan worden op brede, verharde paden. Het liefst wel zonder auto's, wel zo veilig. Rustzoekers blijven graag dicht bij huis. Het is prettig als het gebied bekend is; echt nieuwe gebieden ontdekken is voor hen niet nodig. Het gaat om het ervaren van de rust. 

Rustzoeker en de natuur 

Waardeert dit natuurtype bovengemiddeld: heide en natuurlijk bos. Kenmerken: het liefst gaan ze terug naar hetzelfde plekje, dicht bij huis en naar gebieden die ze al kennen, naar toegankelijke gebieden met goede paden en wegen. Vlakke gebieden hebben een lichte voorkeur. Wandelpaden: een (willekeurig) wandeltochtje, het liefst op verharde, brede paden zonder auto's. Fietspaden: een (willekeurig) fietstochtje, het liefst op verharde, brede paden zonder auto's.  

Rustzoeker activiteiten & voorzieningen

Rustzoekers gaan minder vaak dan gemiddeld op pad in de natuur, en vinden dat prima zo.

Ze gaan meestal met partner of alleen op pad. Ze wandelen en fietsen gemiddeld kortere stukken. Leuke activiteiten/ plekken om de natuur te beleven: rustplaatsen/bankjes, observatiehut en in sommige gevallen een speel- of klimbos. Maar de meeste voorzieningen vinden zij niet aantrekkelijk. Liever niet: georganiseerde activiteiten en tochten, geen waterplekken, themaroutes, boomkroonpad, blotevoetenpad, bezoekerscentrum of lezing. Als het gaat om de aanwezigheid van bankjes, prullenbakken, bewegwijzering, informatie etc. dan vinden de rustzoekers de meeste voorzieningen wel prettig, maar niet noodzakelijk. Wanneer rustzoekers met kinderen de natuur in gaan kiezen ze andere activiteiten en een kortere route. De aanwezigheid van horeca is voor rustzoekers niet bepalend in de keuze voor een natuurgebied.

Mediagebruik en regelen van een vakantie

Rustzoekers vinden het fijn als van te voren zoveel mogelijk geregeld is. Dan hoeven ze zich daar niet meer druk om te maken. Ze pluizen dingen vooraf goed uit. Ze gaan graag terug naar bekende plekken, als het tenminste goed is bevallen. De kosten zijn voor relatief veel rustzoekers een belangrijke factor in hun keuzes, maar ze maken niet veel gebruik van aanbiedingensites. Wel kijken ze op andere websites met informatie over reizen of vakanties. 

BRON: TOOLKIT NATUURBELEVING | RESULTATEN RECREANTENONDERZOEK