BEN JIJ EEN INZICHTZOEKER IN DE NATUUR?

02-03-2023

Inzichtzoeker motieven 

Rust en ontspanning, het hoofd leeg maken en drukte vermijden, dat zijn dé motieven van de inzichtzoekers om lekker de natuur in te gaan. Ze genieten van de natuur en het landschap; het liefst in al zijn ongereptheid. Vaak zijn deze recreanten wat ouder en ze benutten natuurbezoek ook om aan hun conditie en gezondheid te werken. Ook is er een deel van hen die weer nieuwe inzichten opdoet en een stukje zingeving ervaart. Inzichtzoeker zijn echte wandelaars. Daarbij wandelen ze graag in de wilde, ongerepte natuur op onverharde, smalle paadjes. De ultieme natuurbeleving.

Andere activiteiten in de natuur doen zij opmerkelijk minder vaak. Inzichtzoeker gaan graag alleen of met partner op pad. Het gaat hen zeker niet om de grote gezelligheid. Voorzieningen hebben ze niet per se nodig. Ze zoeken zelf alles wel uit en hebben geen behoefte aan georganiseerde activiteiten. Dit zou kunnen komen doordat deze doelgroep vaak zelf veel kennis in huis heeft. Een bezoekerscentrum kunnen ze overigens wel waarderen. 

Inzichtzoeker en natuur 

Waardeert dit natuurtype bovengemiddeld: heide, moeras- of waternatuur, riviernatuur en uiterwaarden, veenweidegebied, natuurlijk bos, heuvelachtig landschap, duinen en zee en strand. Kenmerken: liefst naar oernatuur zonder voorzieningen, en met aanwezigheid van wild en grote grazers. Wandelpaden: op half of onverharde, smalle paden. Een (willekeurige) wandeltocht, gemarkeerd, LAW. Fietspaden: verharde, brede paden zonder auto's. Een (willekeurig) fietstochtje, af en toe afstappen voor iets interessants, gemarkeerde routes.

Verbindingszoeker activiteiten & voorzieningen

Inzichtzoekers gaan minder vaak dan gemiddeld op pad in de natuur, maar zouden dat wel vaker willen doen. Ze gaan graag alleen of met partner op pad, niet met het gezin. Inzichtzoekers houden meer van wandelen dan van fietsen en lopen iets langer dan gemiddeld: 1-2 uur en soms langer. Op een ideale dag wandelen ze liever nog langer.  

Leuke activiteiten en plekken om de natuur te beleven: vogels / wild spotten, bezoekerscentrum, observatiehut/ uitkijkpost, natuurlezing, themaroute, pleisterplaats/rustplaats, maatschappelijke activiteiten (natuurwerkdag, zwerfafval opruimen). Liever niet: georganiseerde activiteiten en tochten, speel- of klimbos, blotevoetenpad of waterspeelplaats/zwemplek.  

Als inzichtzoekers met kinderen de natuur in gaan dan wordt het programma daar veelal wel op aangepast: ander(e) activiteiten, gebied, voorzieningen. De aanwezigheid van horeca is voor de inzichtzoeker niet bepalend in de keuze voor een natuurgebied.

Mediagebruik en regelen van een vakantie

Deze groep is kritisch, en zoekt goed naar wat ze wil. Voor inspiratie gebruiken ze vooral internet en vragen het familie en vrienden. Vaker dan de andere leefstijlen maken ze gebruik van de krant en reismagazines. Ze houden niet van aanbiedingen, want voor hun gevoel zit er een addertje onder het gras. Het is niet erg om wat meer te betalen, zolang het dan wel écht goed is. Inzichtzoekers houden niet zo van regelen, dat geeft stress en gedoe. Relatief vaak regelt een ander de vakantie. 

BRON: TOOLKIT NATUURBELEVING | RESULTATEN RECREANTENONDERZOEK 

SUGGESTIE VOOR JE WEEKEND OF VAKANTIEVERBLIJF.

GENIETEN IN DE NATUUR EN VAN ELKAAR.
Het vrijstaande vakantiehuisje is gelegen op een particulier erf en heeft vanuit de tuin een mooi uitzicht over de landerijen. De Achterhoek staat bekend om haar rust, ruimte en haar gemoedelijkheid. Voeg daarbij de landgoederen, de imposante bomen, de kastelen, de dorpen met een goed winkelbestand en de vele fiets- en wandelroutes en daar zijn de ingrediënten voor een ontspannen verblijf in de natuur.