BEN JIJ EEN HARMONIEZOEKER IN DE NATUUR?

01-03-2023

Harmoniezoeker motieven. 

Harmoniezoekers houden ervan om er even helemaal tussen uit te zijn. De frisse buitenlucht en het landschap/de natuur trekken hen aan, maar zij waarderen bovenal de gezelligheid en tijd met vrienden/familie. Ze vinden het belangrijk dat een natuurbezoek hen plezier oplevert. Als gezelligheidsdieren vinden harmoniezoekers het dan ook niet erg als natuurgebieden wat drukker bezocht zijn. Voor de harmoniezoeker hoeft een natuurbezoek niet per se in het teken te staan van het beleven van avonturen of het ontdekken van nieuwe plekken. Ze gaan graag terug naar hetzelfde plekje. 

Harmoniezoeker en natuur. 

Waardeert dit natuurtype bovengemiddeld: geen echte uitschieters. Waardeert open agrarisch landschap meer dan gemiddeld en riviernatuur en heuvellandschap minder dan gemiddeld. Kenmerken: nette, goed onderhouden natuur. Vlak, goed toegankelijk met wegen en paden. Veel voorzieningen. Wandelpaden: verharde paden waar geen auto's kunnen rijden. Liever geen smalle paden. Fietspaden: fietsen graag op verharde paden waar geen auto's kunnen rijden. Voorkeur voor brede paden. Ze zijn minder dan andere leefstijlen liefhebber van half verharde of onverharde paden. Harmoniezoeker activiteiten & voorzieningen• 

Harmoniezoekers bezoeken natuurgebieden minder vaak dan andere leefstijlen. Ze hebben ook niet de intentie om dit vaker te doen.  

Harmoniezoekers houden enorm van fietsen, maar alleen met de gewone fiets. Mountainbiken of wielrennen spreekt ze juist relatief weinig aan. Ze gaan relatief weinig alleen op pad. Ze gaan niet per se opvallend vaak in een specifiek gezelschap en, net als de meeste Nederlands, gaan ze het vaakst met partner. Wandelen vinden harmoniezoekers prima, maar ze zijn geen liefhebber van struinen, lange afstanden of meerdaags wandelen. De wandelingen van de harmoniezoekers zijn bovengemiddeld vaak kort (tussen 30 minuten en een uur). Ze zijn niet te porren voor hardlopen of trailrunnen. Harmoniezoekers combineren natuurbezoek graag met een bezoek aan horeca. De aanwezigheid van horeca is echter geen voorwaarde om een natuurgebied te bezoeken. Ook barbecueën en/of picknicken in de natuur doen ze graag. Ze houden niet zo van georganiseerde activiteiten, tochten of excursies. 

Mediagebruik en regelen van een vakantie• 

Harmoniezoekers plannen vroeg van te voren en ze nemen er de tijd voor, want iedereen moet het naar zijn zin hebben. Het regelen van de vakantie is onderdeel van de voorpret. Het is fijn om in één keer meerdere zaken te regelen zoals vervoer, verblijf en ticket. De kosten zijn belangrijk voor harmoniezoekers, vandaar dat ze graag inspiratie opdoen op aanbiedingensites. Andere inspiratiebronnen zijn websites met informatie over reizen en vakanties, of boekingswebsites. 

BRON: TOOLKIT NATUURBELEVING | RESULTATEN RECREANTENONDERZOEK 

Suggestie voor je weekendjeweg of vakantie

Dit prachtige tweepersoons gastenverblijf staat aan de rand van het landelijk gelegen brinkdorp Exloo. Het ligt midden op de Drentse Hondsrug en grenst aan mooie natuurgebieden. Van hier uit is het ideaal om te gaan fietsen, wandelen, zwemmen of te golfen. Naast de woonboerderij van de eigenaren staat een grote authentieke boerenschuur waarin dit gastenverblijf is ondergebracht. Op dit origineel Drents boerenerf heeft u een eigen tuintje met een terras. Daar kunt u genieten van een wijds uitzicht. Uw fietsen kunnen in de schuur worden gezet en zo nodig elektrisch worden opgeladen. De omgeving heeft veel te bieden; naast een mooi en gevarieerd landschap met kronkelende waterstroompjes, veel bossen en heidevelden is er ook nog eens veel te beleven. Er zijn veel cultuurhistorische bezienswaardigheden in de regio zoals de hunebedden, het hunebeddencentrum in Borger, het veenpark in Emmer-Compascuum, het Herinneringskamp in Westerbork, het museumdorp Orvelte, Wildlands in Emmen en het Drents museum in Assen. 

Al met al voldoende om je te vermaken.