BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

BEN JIJ EEN AVONTUURZOEKER IN DE NATUUR?

28-02-2023

Motieven van de Avontuurzoeker. De avontuurzoeker gaat de natuur in om avonturen te beleven en nieuwe plekken te ontdekken. Ze vinden het fijn om rond te struinen en van de gebaande paden af te gaan, dat is écht lekker de natuur in. Daarbij zijn ze graag alleen of met een partner of vriend. Ze komen liever geen andere mensen tegen. Sporten zoals hardlopen of kennis opdoen over de natuur doen ze ook graag. De avontuurzoeker heeft minder de behoefte om in de natuur reuring te vinden, plezier te hebben of buiten te spelen met kinderen.  

Avontuurzoeker en de natuur 

Waardeert dit natuurtype bovengemiddeld: alles, behalve functioneel bos. Kenmerken: liefst omvangrijke gebieden, hoge mate van ongereptheid, zonder voorzieningen. Wildernis- of oernatuur vinden ze erg aantrekkelijk, net als natuur zonder wegen en paden. Avontuurzoekers gaan niet graag naar een gebied dat ze al kennen en komen ook niet graag terug op hetzelfde plekje. Wandelpaden: voorkeur voor geen paden (natuurlijke ondergrond) of onverhard paden (gras, zand of klei), smalle paden en gemarkeerde routes. Fietspaden: liefst geen gebieden met veel verhard pad (asfalt, stenen, beton), of half verhard pad (grind, schelpjes, houtsnippers). Voorkeur voor smalle paden.

Avontuurzoeker activiteiten & voorzieningen • 

Avontuurzoekers gaan vaker dan gemiddeld één keer per week op pad in de natuur, maar zouden dat wel vaker willen doen. Er zijn relatief weinig avontuurzoekers die nooit de natuur in gaan. • Ze gaan graag alleen of met partner op pad, niet vaak met kinderen. • Avontuurzoekers lopen langer dan gemiddeld: 2-4 uur op gemarkeerde routes. Ideale dag: 4 uur of langer. • Leuke activiteiten: boomkroonpad, themaroute, georganiseerde sportieve outdoor activiteiten, culturele activiteiten (buitentheater, creatieve workshop), maatschappelijke activiteiten (zwerfafval opruimen). • 

Niet leuk: kinderboerderij, speelbos, georganiseerde tochten en routes. • Als avontuurzoekers met kinderen de natuur in gaan dan passen ze hun programma niet aan. • De aanwezigheid van horeca is voor hen niet belangrijk in de keuze voor een natuurgebied. • Natuur met veel voorzieningen vinden avontuurzoekers minder aantrekkelijk.

Redenen om een gebied wel/ niet te bezoeken • 

Redenen voor de avontuurzoeker om weg te blijven uit een natuurgebied zijn overlast van andere gebruikers, zoals mountainbikers of ruiters of gezondheidsrisico's als blauwalg of eikenprocessierups. • Betaald parkeren wordt door de avontuurzoeker niet gezien als een reden om weg te blijven. Ze zijn bereid te betalen voor toegang en ook voor voorzieningen (actieve mogelijkheden) en speciale paden (zoals MTB) 

Avontuurzoeker quotes 

Flinke wandeltocht maken met mijn partner en liefst steeds een verschillende route. 

Wandelpaden, diversiteit, mogelijkheid tot zwemmen, weinig fietsers / mountain bikers, zowel hoog als lage vegetatie. mogelijkheden onderweg te zitten voor een drankje/ hapje maar wel natuurlijk/vega dieren, wild. 

Rust, geen lawaai van verkeer of (landbouw)machines op de achtergrond, afwisseling van bos, heide en water, geen storende hoogbouw of andere gebouwen aan de horizon, weinig mensen. 

We staan vroeg op, gaan met het OV naar een mooi (dat verschil per keer) landgoed/park/natuurgebied. We pakken onze tassen in met eten en drinken en maken dan een lange wandeling en vaak ook foto's.  

Mediagebruik en regelen van een vakantie • 

Van alle leefstijlen plannen de avontuurzoekers hun vakanties het meest last-minute. • Om de kans op avontuur en nieuwe ervaringen zo groot mogelijk te maken leggen ze zo min mogelijk vooraf vast en zullen ze niet snel teruggaan naar een bekende plek. • Dingen regelen vinden ze niet per se vervelend, zo lang het inspiratie oplevert. Cultuurhistorische feiten over de bestemming vinden ze interessant. • Avontuurzoekers oriënteren zich vooral online via reviews en reisverhalen op (reis)blogs en via reisgidsen en (reis)magazines.

BRON: TOOLKIT NATUURBELEVING | RESULTATEN RECREANTENONDERZOEK 

Suggestie voor je weekendjeweg of vakantie

Natuur en omgeving

U kunt genieten van een prachtig uitzicht over de landerijen met in de verte de dorpen Zuurdijk, Leens en Ulrum. De vakantiewoning grenst aan een klein natuurgebied, beheerd door Staatsbosbeheer. Klein Wispelheem ligt in het oudste cultuurlandschap van Nederland, een ideaal fiets-en wandelgebied. Laat u verrassen door oude Groninger dorpen en hun op wierden gebouwde kerkjes. Op fietsafstand ligt de Theefabriek van Houwerzijl en het vissersdorp Zoutkamp. Ook de borg Verhildersum in Leens is een bezoek waard. 

Het Nationaal Park Lauwersmeer is vlakbij, een paradijs voor de vogelaars en natuurliefhebbers. En een dagje Schiermonnikoog is zeer aan te bevelen! Liefhebbers van tuinen kunnen hun hart ophalen bijvoorbeeld bij de Kwekerij Kleine Plantage in Eenrum of Domies Toen in Pieterburen. Dit dorp is ook een uitvalsbasis voor prachtige wadlooptochten. 

De historische Elfstedenstad Dokkum ligt op 25 kilometer afstand, evenals de bruisende studentenstad Groningen.

WAT GASTEN DIT JAAR AL HEBBEN GESCHREVEN OVER HUN VERBLIJF
Natuur, rust en ruimte:
Dit is een heerlijke rustige plek. Midden op het Hogeland met allerlei vogels rondom het huisje en dichtbij de prachtige natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. 's Avonds is het hier nog echt donker en de sterrenhemel is bij onbewolkt weer fantastisch.
Algemene beoordeling: 10

Heerlijke plek om tot rust te komen. Ook erg prettig als je alleen op pad wilt. Het huisje is zeer mooi en handig ingericht en hoe klein ook, van alle gemakken voorzien.
Het huisjes is mooi geplaatst en afgeschermd. Je hebt een enorm gevoel van privacy en ver uitzicht
Algemene beoordeling: 9

Alles dat je nodig hebt is aanwezig en meer. Het huisje is echt van alle gemakken voorzien. Het huisje is sfeervol, knus en ruim opgezet. We zouden graag nog eens terug gaan.
Een van de mooiere plekjes in Nederland waar we ooit zijn geweest. Je komt gelijk tot rust. Wind, vogels, uitgestrekte landschappen, prachtige luchten. Ideaal onthaasten dus.
Algemene beoordeling: 10

Het huisje is heerlijk. Je komt gelijk tot rust. Mooie sfeer, geweldig ontworpen.

#natuuralsrecept voor je avontuurlijke vakantie